09-04-2018 Bokssport centraal tijdens Nationale Sportherdenking

AMSTERDAM - Op 4 mei vindt de Nationale Sportherdenking plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam. De bijeenkomst bestaat uit twee delen: de herdenking zelf om 12.30 uur en een inhoudelijk programma in de ochtend over de bokssport tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de Dodenherdenking. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport. Zowel met een besloten inhoudelijk programma als een openbare herdenking staat de Nederlandse sport stil bij de slachtoffers uit die tijd.

Tijdens de plechtigheid zal onder meer gesproken worden door Raymon Blondel van NOC*NSF en de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg.

In 1938 stonden namens de Amsterdamse vereniging Olympia zowel Ben Bril als Jan Olij in de ring. Enkele jaren later zat Bril in kamp Westerbork en vocht Olij met de Waffen SS aan het Oostfront. Zijn vader Sam Olij werd zelfs een van de beruchtste jodenjagers.


Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.