1936 Garmisch Garmisch-Partenkirchen 1936 Video Winterspelen in nazi-Duitsland 1936

Garmisch-Partenkirchen 1936

Garmisch Partenkirchen_1936
Plaats: Garmisch-Partenkirchen, Duitsland
Datum: 6-16 februari 1936
Aantal deelnemende landen: 28
Aantal deelnemende atleten: 668, van wie 80 vrouwen
Officieel geopend door: rijkskanselier Adolf Hitler van Duitsland
Olympische eed afgelegd door: Wilhelm Bogner (skiër)
Aantal Nederlandse deelnemers: 8, van wie 1 vrouw
Nederlandse vlaggendrager: S.J.C. Dunlop (bobsleeër)

Alvorens de Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen een aanvang konden nemen, moesten op last van IOC-voorzitter De Baillet-Latour eerst de borden met 'Verboden voor joden' worden verwijderd.

Tot dusver stond alleen het langlaufen op het Olympisch programma, in 1936 werd daar een alpinenummer aan toegevoegd: de combinatie van slalom en afdaling. Daaraan deed bij de dames Gratia Schimmelpenninck van der Oye mee, een skister van hoog internationaal niveau (en de eerste Nederlandse vrouw die aan de Winterspelen deelnam).

Ondanks een val op de slalom werd ze nog veertiende in het eindklassment. Haar concentratie was nogal aangetast omdat ze kort voor de wedstrijd door een onbekend gebleven Duitser was opgebeld met de mededeling dat ze niet startgerechtigd was omdat ze de amateurregels had overtreden. Officieel was daar niets van bekend. Het was vermoedelijk een stukje koude-oorlogvoering om haar uit haar evenwicht te brengen.

Van de schaatsers kwam Jan Langedijk het dichtst bij een medaille: hij werd vierde op de vijf kilometer en zesde op de tien kilometer. De succesvolste schaatser was de Noor Ivar Ballangrud, die op alle vier de afstanden in de medailles viel: drie keer goud en één keer zilver. Canada werd verrassend ontroond als ijshockeykampioen door Groot-Brittannië. Hoewel, zo'n verrassing was het nu ook weer niet, want in het Britse team waren acht spelers van Canadese afkomst opgenomen.

Bekijk beelden van de Olympische Winterspelen in 1936:Medailleoverzicht

1. Noorwegen 7 5 6
2. Duitsland 3 3 0
3. Zweden 2 2 3
4. Finland 1 2 3
5. Zwitserland 1 2 0

Geen Nederlandse medailles

Lees ook:
De Oranjes en de sport: Romantiek op de Winterspelen

Bronnen:
  • www.nocnsf.nl
  • Beelden: Beeld en Geluid

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.