Robin Ammerlaan Athene 200x150 2000-2012: Robin Ammerlaan Alleen brons ontbreekt nog op erelijst 2004

Robin Ammerlaan

Robin Ammerlaan Athene 200x300

Naam: Ammerlaan, Robin Lucien (Robin) 
Geboortedatum: 26 februari 1968 te Den Haag

2012, Paralympische Spelen te Londen, Groot-Brittannië
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: enkelspel
Prestatie: derde ronde
Onderdeel: dubbelspel
Prestatie: vierde met Ronald Vink

2008, Paralympische Spelen te Beijing, China
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: enkelspel
Prestatie: zilver
Onderdeel: dubbelspel
Prestatie: kwartfinale uitgeschakeld, met Eric Stuurman

2004, Paralympische Spelen te Athene, Griekenland
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: enkelspel
Prestatie: goud
Onderdeel: dubbelspel
Prestatie: vierde met Eric Stuurman

2000, Paralympische Spelen te Sydney, Australië
Sport: rolstoeltennis
Onderdeel: enkelspel
Prestatie: kwartfinale uitgeschakeld
Onderdeel: dubbelspel
Prestatie: goud met Rick Molier

Na een jeugd waarin hij veel aan sport deed, zoals zwemmen, tafeltennis, judo, voetbal en tennis, kreeg Robin Ammerlaan steeds meer moeite met lopen. Op zijn 27ste werd vastgesteld dat hij was geboren met een spini bifida, ofwel een open ruggetje. Dat dit zo laat werd ontdekt, is op z'n zachtst gezegd vreemd. Ammerlaan: "Zeker omdat ik al vanaf mijn dertiende klachten had. Ik heb verschillende onderzoeken gehad, heb vaak in het ziekenhuis gelegen, maar elke keer kreeg ik hetzelfde antwoord. Of, geen antwoord eigenlijk. Totdat een arts een röntgenfoto en een MRI-scan van mijn rug wilde maken.”

In 1997 werd hij aan zijn rug geopereerd, waarna hij helemaal niet meer kon lopen. Na zes maanden revalidatie pakte hij het tennis weer op, maar nu in een rolstoel. Vanaf dat moment ging het erg snel. Hij speelde zijn eerste internationale toernooi en in 1999 won hij zijn eerste Masters-titel, het officieuze wereldkampioenschap. In Sydney in 2000 veroverde Ammerlaan de Paralympische titel in het dubbelspel, samen met Rick Molier. "Dat was een beleving", herinnert hij. "Ik won ineens de Paralympische Spelen, werd gehuldigd, mocht de koningin ontmoeten. Dat was speciaal.”

Vier jaar later deed Ammerlaan het kunstje nog eens over. In Athene won hij het enkelspel. “Dat was ook bijzonder. Ik speelde toen in zo’n flow. Ik weet alleen nog het matchpoint en ook alleen doordat ik dat punt nog verschillende keren op tv heb teruggezien. Eigenlijk heel gek. Normaal maak ik alles heel erg bewust mee. Nu was ik zo gefocust. Ik had een goed team om me heen, alles was optimaal geregeld en ik hoefde me nergens druk over te maken.”

De successen bleven aanhouden: hij won Wimbledon, pakte nog diverse Masters-titels en stond eind 2006 nummer 1 op de wereldranglijst. Ook op de Paralympische Spelen van Beijing won Robin Ammerlaan een medaille. Deze keer was het zilver (enkelspel) en dus is brons de enige kleur die nog ontbreekt. “Ik vind het niet erg als die kleur er straks in Londen bij komt. De kansen op een medaille liggen voor mij in het dubbelspel, samen met Ronald Vink. Als we goud kunnen pakken grijpen we hem, maar als we er alles aan gedaan hebben, dan maakt de kleur uiteindelijk niet uit.”

Bronnen:

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.