Andre Bolhuis 1976 200x150 1972-1976: André Bolhuis Atleet, vlaggendrager, chef de mission, voorzitter 1976

André Bolhuis

Andre Bolhuis 1976 200x300
Naam: Bolhuis, Johan Henk André (André)
Geboren: 4 oktober 1946 te Zeist

1976, Zomerspelen XXI te Montréal, Canada
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vierde plaats

1972, Zomerspelen XX te München, West-Duitsland
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vierde plaats

Op 18 mei 2010 volgde André Bolhuis Erica Terpstra op als voorzitter van NOC*NSF. De inwoner van Soest was de enige kandidaat om deze functie bij de sportkoepel in te vullen. Hij had veel bestuurlijke ervaring en kon tevens bogen op een schat aan persoonlijke (top)sportervaring.

André Bolhuis debuteerde in 1969 in het Nederlands hockeyelftal. Zijn leidinggevende kwaliteiten etaleerde hij ook in het veld en het duurde niet lang voor hij werd benoemd tot aanvoerder van Oranje. In die hoedanigheid nam hij tweemaal deel aan de Olympische Spelen. In 1972 aan de Spelen in München; hij maakte daar het drama van de Palestijnse extremisten mee. Vier jaar later was Bolhuis in Montréal opnieuw actief tijdens de Olympische Spelen én de vlaggendrager tijdens de openingsceremonie. Helaas werd de editie van de Spelen in Moskou door een gedeelte van de Nederlandse ploeg geboycot; anders had hij in 1980 voor de derde keer aan de Olympische Spelen deelgenomen.

In totaal kwam André Bolhuis tussen 1969 en 1980 128 keer uit voor het Nederlands elftal. Behalve op twee Olympische Spelen speelde Bolhuis op vier wereldkampioenschappen, waar hij in 1973 het goud veroverde en in 1978 het zilver. Met zijn club HC Kampong werd hij diverse malen kampioen van Nederland.

Ondertussen werkte André Bolhuis ook aan zijn maatschappelijke carrière. In 1972 studeerde hij af als tandarts aan de Universiteit Utrecht. Een jaar later richtte hij in de Domstad zijn eigen praktijk op. In 1987 promoveerde Bolhuis op het onderwerp Tandletsels in de hockeysport. Tegenwoordig werkt hij parttime in de Kliniek voor Tandheelkunde in Utrecht en is hij verbonden aan het Academisch Ziekenhuis te Utrecht (UMC Utrecht).

Na zijn actieve hockeycarrière bleef zijn hart voor de sport kloppen. Bolhuis vervulde tal van functies bij de hockeybond KNHB en NOC*NSF. Zo was hij bondscoach van Jong Oranje, manager van het Nederlands elftal en tweemaal chef de mission van de Nederlandse Olympische ploeg (Barcelona 1992 en Atlanta 1996).

Na de Olympische Spelen van Barcelona 1992 ontwikkelde André Bolhuis een speciaal Olympisch programma ter voorbereiding voor de Centennial Olympic Games in 1996 (Atlanta). Deze Spelen werden voor Nederland een geweldig succes, door het winnen van 19 medailles. Het Nederlands herenhockeyteam, het Nederlands volleybalteam, de Holland Acht (roeien) en niet te vergeten mountainbiker Bart Brentjens waren de gouddelvers van ons land in Atlanta. Bolhuis werd bij terugkomst benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ook werd hij toen erelid van NOC*NSF.

Van 1998 tot 2006 was André Bolhuis voorzitter van de KNHB. Tijdens zijn bestuursperiode groeide het ledental van de KNHB van 120.000 naar meer dan 200.000 leden. Bij zijn afscheid werd hij tot erelid benoemd. Het jaar daarop trad hij toe tot het bestuur van NOC*NSF. Sinds mei 2010 is Bolhuis voorzitter van de koepelorganisatie.

Bronnen:

  • NOC*NSF
  • Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie