Teun de Nooijer 200x150 1996-2012: Teun de Nooijer Een van de grootste hockeyers ooit 2012

Teun de Nooijer

Teun de Nooijer 200x300Teun de Nooijer in 2008Foto: Asics
Naam: De Nooijer, Teun Floris (Teun)
Geboren: 22 maart 1976 te Egmond-Binnen

2012, Zomerspelen XXX te Londen, Groot-Brittannië
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: zilver

2008, Zomerspelen XXIX te Beijing, China
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: vierde plaats

2004, Zomerspelen XXVIII te Athene, Griekenland
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam
Prestatie: zilver

2000, Zomerspelen XXVII te Sydney, Australië
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam 
Prestatie: goud 

1996, Zomerspelen XXVI te Atlanta, Verenigde Staten
Sport: hockey
Onderdeel: herenteam 
Prestatie: goud

Teun de Nooijer geldt als een van de grootste Nederlandse hockeyspelers ooit. In het boek De hockey top 50, De beste Nederlandse hockeyers (m/v) aller tijden, zetten journalisten Rim Voorhaar en Philip Cooke hem zelfs op nummer 1. Maar toen bondscoach Paul van Ass in januari 2012 besloot hem te passeren voor trainingsstages in Australië en Spanje, leek de interlandloopbaan van de Nederlandse recordinternational ten einde. De destijds 36-jarige aanvaller kreeg later toch weer het vertrouwen en nam een half jaar later in Londen afscheid met een zilveren Olympische medaille.

De Olympische finale, met 2-1 verloren van Duitsland, was voor de hockeylegende zijn 453ste interland. Zijn erelijst is ongeëvenaard. Teun de Nooijer was er al bij toen Oranje in 1996 goud pakte bij de Spelen van Atlanta. Vier jaar later werd in Sydney de titel geprolongeerd. In Athene 2004 was Australië in de finale te sterk.

In Beijing viel De Nooijer met Oranje buiten de prijzen, maar met vijf Olympische optredens is hij wel internationaal recordhouder. Daarnaast koos de wereldhockeybond FIH hem driemaal tot wereldhockeyer van het jaar. In 1998 werd Nederland in Utrecht wereldkampioen. In de finale tegen Spanje scoorde De Nooijer in de verlenging de beslissende treffer.

"Ik ben begonnen met de groep rond Floris Jan Bovelander, en nu loop ik op het veld met een groep nieuwe talenten", verklaarde De Nooijer toen hij zijn 450ste interland had gespeeld. "Ik heb een paar generaties overleefd. En ik vind het mooi nu weer tussen dit soort jonge gasten rond te lopen.''

In 2013 stopte De Nooijer definitief met hockey. Voor zijn loopbaan werd hij dat jaar beloond met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Bronnen:

  • ANP
  • De hockey top 50, De beste Nederlandse hockeyers (m/v) aller tijden, Philip Kooke en Rim Voorhaar (Amstel Sport, 2009)
  • www.teundenooijeracademy.nl  
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie