Wilhelmina en Hendrik in rijkostuum 19001012 ANP 200x150 Nationale Sportbetooging Wilhelmina ontvangt nationale sportwereld 2

Nationale Sportbetooging

Wilhelmina en Hendrik in rijkostuum 19001012 ANP 200x300
Enkele weken na haar officiële inhuldiging in 1898 ontving koningin Wilhelmina de complete Nederlandse sportwereld op het Haagse landgoed Clingendael. Het leidde tot een ‘nog niet geziene betooging’ met zwemmers, schaatsers, fietsers, kegelaars, de Veluwse Jacht Vereeniging, de Cricketbond, de Rotterdamsche Manege, de Atletiekbond, voetballers, kaatsers en schermers, die in ongekende eendracht zich opstelden in een defilé. En de Weerbaarheidsbond natuurlijk, want het grotere belang mocht nooit uit het oog worden verloren. Sport was niet alleen maar gezellig – in elk geval niet als de koningin een kijkje kwam nemen.

Deze ‘Nationale Sportbetooging’ stond onder leiding van de man die jaren later aan de basis stond van de Nederlandse Olympische beweging: baron Van Tuyll van Serooskerken. Wilhelmina zal van zijn bestaan hebben geweten, want volgens sporthistoricus Daniël Rewijk was vader Ernst Louis kamerheer geweest van koning Willem I, II én III. Rewijk: “De familie was dus sterk verbonden met het koninklijk huis.”

Mede dankzij de leidende kwaliteiten van Van Tuyll werd het defilé een groot succes: “Groetend daalden de banieren, blootshoofds ging de marschpars, kranig, netjes.” Net als tijdens de Sporttentoonstelling was de vorstin daarom positief: “H.M. zeide belang te stellen in sport.”

Foto: Op 12 oktober 1900 maakte koningin Wilhelmina haar verloving bekend met Hertog Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. De dag na het bekend worden van de verloving gaan ze samen paardrijden in de omgeving van het Loo. Het paar poseert hier in rijkostuum.

Bron:
  • Jurryt van de Vooren, 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media 2012)
  • Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie