Bernhard en Juliana op skies 200x150 Romantiek op de Winterspelen Ontmoeting Bernhard en Juliana in Garmisch-Partenkirchen 1932

Romantiek op de Winterspelen

Bernhard en Juliana op skies 200x300
In zijn studie naar het huwelijk van Juliana en Bernhard merkte historicus Cees Fasseur op dat de prinses in 1936 de Olympische Winterspelen in Garmisch-Partenkirchen bezocht. Het stond overigens gewoon in de kranten van die tijd, maar Fasseur merkte nog wel speciaal op dat Juliana officieel in Oostenrijk verbleef om eventuele politieke gevoeligheden met nazi-Duitsland te voorkomen. Ze moest vooral niet in de buurt komen van nazikopstukken, maar daar had de prinses toch geen belangstelling voor. Mede door bemoeienis van Wilhelmina was er een ontmoeting met Bernhard zur Lippe-Biesterfeld gearrangeerd, die haar leven voor altijd zou bepalen.

Dat de prinses deze eerste ontmoeting op een sportief evenement had, was in het geval van Bernhard geen vreemde keuze. “Z.K.H. stamt uit een vorstelijk huis,” schreef De Leidsche Courant in 1937, “waarvan vele leden uitblonken op het gebied van de ruitersport.”

Volgens Fasseur was de moeder van Bernhard, prinses Armgard, zelfs een heuse sportdame. Ze was dol op paardensport en liet haar paarden tijdens toernooien berijden door Alexis Pantchoulidzew – ook wel Tschuli genoemd. Armgard en Tschuli waren onafscheidelijk en speelden zo een grote rol in het leven van Bernhard.

Tijdens hun huwelijksreis zochten Juliana en Bernhard opnieuw de sneeuw op. Nadat de twee elkaar op 7 januari 1937 het ja-woord hadden gegeven, was het jonge paar een dag later ineens verdwenen. Korte tijd later werden ze gesignaleerd in de Poolse wintersportplaats Krynica.

Foto: Juliana en Bernhard tijdens hun huwelijksreis in Krynica.

Bronnen:
  • Jurryt van de Vooren, 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media 2012)
  • Geschiedenis24.nl
  • Foto: ANP

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie