Margriet_Aleida Norbruis_MD 200x150 Prinses Margriet en de gehandicaptensport 1980

Prinses Margriet en de gehandicaptensport

Norbruis en Margriet_200x300
In 1980 vonden de Paralympische Spelen plaats in Arnhem. De organisatie was aan Nederland toegewezen omdat de Sovjetunie, dat gastheer was van de Olympische Spelen, dit niet wilde doen. Als enigszins bizarre reden voerde men aan dat er in de heilstaat geen gehandicapten waren, en dat er dientengevolge ook geen Spelen voor georganiseerd hoefden te worden.

Prinses Margriet maakte deel uit van het organisatiecomité van de ‘Olympische Spelen voor gehandicapten’, zoals het evenement destijds werd genoemd. Op 21 juni 1980 verrichtte ze op Papendal de opening van het evenement. Bekijk hier de beelden van Polygoon.

Dat de derde dochter van Juliana en Bernhard betrokken was bij het evenement, is niet verrassend. Gezondheidszorg is één van de gebieden waar ze als sinds haar jeugd speciale belangstelling voor heeft. Zo is ze gediplomeerd helpster eerste klas van het Rode Kruis en is ze sinds 1967 is ze actief voor het Internationale Rode Kruis. Ook is ze beschermvrouwe van onder meer de Federatie Paardrijden voor Gehandicapten, de Vereniging Vriendenkring revalidatiecentrum De Hoogstraat en het Nationaal Revalidatiefonds.

In 1990 vond in Nederland wederom een groot sportevenement plaats voor mensen met een beperking: de Wereldspelen voor Gehandicapten in Assen. Met een tv-actie in oktober 1988 werd 24 miljoen gulden opgehaald voor de organisatie. Prinses Margriet verrichte net als tien jaar eerder in Arnhem de opening. Haar echtgenoot, Pieter van Vollenhoven, was president van de stichting Wereldspelen voor Gehandicapten en deed het openingswoord. "In de maatschappij bestaat - helaas - in het algemeen een nog vrij grote terughoudendheid om de publieke schijnwerper te zetten op de gehandicaptensport”, aldus Van Vollenhoven. “Nederland heeft zich veel moeite getroost om deze terughoudendheid te doorbreken."

Sinds 2005 is Prinses Margriet honorair bestuurslid van het Internationaal Paralympisch Comité IPC. De prinses vervult sindsdien een ambassadeursfunctie namens de Paralympische beweging.

Tijdens de Paralympische Spelen in Beijing schoof ze na afloop van een wedstrijd van de zitvolleybalsters spontaan aan om mee te doen met de cooling down. “Paralympische sport is zeker topsport”, verklaarde de prinses kort daarop in een interview met de NOS. “In Nederland kunnen nu vele mensen kennis nemen van deze Spelen en zien waartoe gehandicapten in staat zijn. Niet wat ze niet kunnen, maar hier wordt juist benadrukt wat ze wel kunnen.”

Door de jaren heen zag ze de Paralympische Spelen uitgroeien tot een mega-evenement. In Londen sprak ze daarover in een interview met NOS-verslaggever Herman van der Zandt. “Het geheim is het enthousiasme van de mensen die er bij betrokken zijn”, verklaarde de prinses het succes van het evenement, “omdat het best vechten tegen de bierkaai is geweest. Want de mensen hadden er geen belangstelling voor. Zoals het gezegde luidt: onbekend maakt onbemind. Je moet ontzettend hard werken om die belangstelling te krijgen, want dat is het meer dan waard.”

Foto: Prinses Margriet op de Paralympische Spelen in Londen met zilveren wielrenster Alyda Norbruis.

Bronnen:
  • NOC*NSF
  • www.koninklijkhuis.nl 
  • Geschiedenis24
  • Nieuwsblad van het Noorden
  • Olympisch Stadion
  • NOS
  • Foto: Mathilde Dusol

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie