WA en Rogge Ambassadeur voor de Olympische beweging Willem-Alexander lid van IOC 1998

Ambassadeur voor de Olympische beweging

WA en Rogge Foto-RobertAarts_300x200
De eerste gouden medaille in Nagano is binnen. Zo reageerde de toenmalige staatssecretaris Erica Terpstra donderdag 5 februari 1998 op de benoeming van kroonprins Willem-Alexander tot lid van het Internationaal Olympisch Comité. De bewindsvrouw, zelf ook een van de in totaal zeven Nederlandse kandidaten, feliciteerde de prins namens het hele kabinet. “De keuze voor de prins is een heel bijzondere, die persoonlijke belangen ver te boven gaat”, zei de sportieve verliezer Terpstra. “Ik ken de prins als een geweldig pleitbezorger en ambassadeur voor de sport en vanaf nu nog meer voor de Olympische beweging.” 

Aandere tegenkandidaten toonden zich minder opgetogen over de benoeming van de kroonprins tot IOC-lid. Ard Schenk, chef de mission in Nagano, zei in het NOS-journaal zich “afgeserveerd” te voelen. Wouter Huibregtsen ging volgens de Volkskrant nog verder. De voorzitter van NOC*NSF zou de prins in een interview een "saboteur, judas en een lafaard” hebben genoemd, omdat de prins eerder had beloofd geen functie bij het IOC te zullen aanvaarden. Huibregtsen ontkende deze termen gebruikt te hebben. Later werd hij door de rechtbank grotendeels in het gelijk gesteld, maar de functie van voorzitter had hij toen inmiddels al moeten opgeven.

Als IOC-lid maakte Willem-Alexander deel uit van de commissie voor Olympische Solidariteit (1999-2003), de hervormingscommissie IOC 2000 (2002), de beoordelingscommissie voor de kandidaten voor de Olympische Winterspelen van 2010 (2003), de Coördinatiecommissie Vancouver 2010 (2003-2010), de Coördinatiecommissie Sochi 2014 (2007-2010) en sinds 2010 is Willem-Alexander lid van de marketing-commissie van het IOC.

Met het aanstaande koningschap geeft Willem-Alexander zijn functie bij het IOC op. Statutair betekent dit dat zijn ontslag bij de eerstvolgende IOC-sessie van september in Buenos Aires goedgekeurd moet worden en aan het einde van het kalenderjaar 2013 ingaat.

IOC-voorzitter Jacques Rogge was lovend over Willem-Alexanders verdiensten voor de sport. "Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is van enorme waarde geweest voor de wereld van sport en het IOC sinds hij in 1998 lid is geworden", verklaarde de Belg. Binnen het IOC bestaat de hoop dat Willem-Alexander als erelid aan de organisatie verbonden blijft. Zelf zei hij daarover in juli 2011 in de Volkskrant die status te zullen accepteren. "Ik blijf daarmee lid van de Olympische familie."

Foto: Willem-Alexander en Jacques Rogge in november 2012 tijdens de Papendal Sport Parade.

Bronnen:
  • IOC 
  • ANP 
  • 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media 2012)
  • Foto: Robert Aarts

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie