wo 22 okt 2014 Vijftig jaar na het Olympisch goud van Anton Geesink

ARNHEM - Vandaag, 23 oktober 2014,  is het 50 jaar geleden dat judoka Anton Geesink Japan op de ‘eigen’ Olympische Spelen van Tokio 1964 het nakijken gaf, het Olympisch goud opeiste en zo tekende voor één van de meest indrukwekkende momenten in de Nederlandse sportgeschiedenis.
Anton Geesink 1964 332x269Geesink heeft Kaminaga in de houdgreep
In Tokio is judo, om de Japanse organisatoren ter wille te zijn, in 1964 voor het eerst onderdeel van het Olympische programma. Geesink zegeviert in de open klasse (klasse ‘alle categorieën’), die in Japan als de belangrijkste klasse geldt. Hij klopt achtereenvolgens de Brit Petherbridge (ippon), de Japanner Kaminaga (kinsa) en in de halve finales de Australiër Boronovskis (ippon).

In de finale ontmoet de Utrechter opnieuw zijn tegenstrever uit de poulefase, Akio Kaminaga. In een wedstrijd waarvoor vijftien minuten gepland staan, legt Geesink de Japanner na acht minuten in een houdgreep, waaruit Kaminaga zich de volgende dertig tellen niet meer weet te bevrijden. Onder toeziend oog van prins Bernhard en prinses Beatrix krijgt Geesink vervolgens het goud omgehangen.

Met de zege dompelt hij de gehele Japanse natie in rouw. Tegelijkertijd dwingt hij groot respect af bij het thuispubliek, door direct na zijn triomf enkele begeleiders die juichend op hem afstormen, van de heilige tatami te sturen.

Op de Spelen van Tokio, die van 10 tot en met 24 oktober 1964 worden gehouden, winnen ook de Nederlandse wielrenners goud. Op de 100 kilometer ploegenachtervolging blijven Gerben Karstens, Evert Dolman, Jan Pieterse en Bart Zoet in Hachioji, een voorstad van Tokio, in een wedstrijd over uiteindelijk 109 kilometer Italië en Zweden in de stromende regen voor.

Nederland, dat met 125 sporters aanwezig is, verovert in Tokio onder leiding van chef de mission Simon de Wit tien medailles: twee goud, vier zilver en vier keer brons, goed voor de vijftiende plaats in het medailleklassement. Bij de sluitingsceremonie draagt zwemster Ada Kok de Nederlandse driekleur, bij de openingsceremonie is die eer weggelegd voor Anton Geesink.

Expositie in Utrecht
In Het Utrechts Archief, dat het persoonlijk archief van de in 2010 overleden Geesink bewaart, is vanaf 24 oktober de tentoonstelling ‘Alles voor de sport’ over de Utrechtse judoka te zien. De expositie duurt tot en 19 april 2015.

>> Lees meer over de Spelen van Tokio 1964 en Anton Geesink.

Bekijk hieronder de NOS-documentaire Geesink en de dag dat Japan weende:


Deel dit via:

Sporterfgoed Anton Geesink

Bekijk het judopak van Anton Geesink.

#Sporthistorie