Hockeysters podium Beijing_200x150 2008: Hockeyvrouwen Video Na 24 jaar weer op het hoogste podium 2008

Hockeyvrouwen

Hockeysters podium Beijing_619

2008, Zomerspelen XXIX te Beijing, China
Sport: hockey
Onderdeel: vrouwenteam
Prestatie: goud
Datum: 22 augustus 2008

De hockeysters bezorgden Nederland de zevende gouden medaille van de Olympische Spelen van Beijing 2008. Vrijdag 22 augustus waren de vrouwen in de finale met 2-0 te sterk voor gastland China. Naomi van As en Maartje Goderie maakten in de tweede helft de doelpunten.

Bekijk hier beelden van de finale:Voor de Nederlandse vrouwenploeg was het de tweede Olympische titel, na de primeur in 1984 in Los Angeles. In 2004 stond Oranje voor de tweede keer in de finale. De Nederlandse vrouwen domineerden het toernooi in Athene, maar verloren de eindstrijd onverwachts met 2-1 van Duitsland.

Oranje toonde zich twee jaar later alsnog de beste hockeyploeg van de wereld, door in Madrid de wereldtitel te pakken. Maar de echte revanche was in de Olympische finale in Beijing. De winst betekende meteen het afscheid van aanvoerster Minke Booij. "Dit is een prachtig einde. Ik heb tien jaar genoten. Dit is de ultieme manier om te stoppen'', aldus Booij na ruim 220 interlands. "Het WK winnen was al onwerkelijk. Dit is echt niet te geloven.''

Ook bondscoach Marc Lammers nam afscheid. Hij liet zijn ploeg met een goed gevoel achter. "Deze generatie gaat nog heel veel winnen. Er zit zoveel talent in.''

De hockeyselectie in Beijing bestond uit: Marilyn Agliotti, Naomi van As, Minke Booij, Wieke Dijkstra, Miek van Geenhuizen, Maartje Goderie, Eva de Goede, Ellen Hoog, Fatima Moreira de Melo, Eefke Mulder, Maartje Paumen, Sophie Polkamp, Lisanne de Roever, Janneke Schopman, Minke Smabers en Lidewij Welten. Coach: Marc Lammers.

Groepswedstrijden Nederland:
10 augustus: Nederland-Zuid-Afrika 6-0
12 augustus: Nederland-Zuid-Korea 3-2
14 augustus: China-Nederland 0-1
16 augustus: Australië-Nederland 1-2
18 augustus: Nederland-Spanje 2-0

Halve finale:
20 augustus: Nederland-Argentinië 5-2

Finale:
22 augustus: China-Nederland 0-2

Bronnen:
- ANP
- Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- Foto: ANP
- Beelden: NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie