Abe Lenstra 1948: Abe Lenstra Video Abe Lenstra kwam uit op de Spelen van 1948. 1948

Abe Lenstra

Abe Lenstra 300x200
Naam: Lenstra, Abe
Geboren: 26 november 1920 te Schoterland
Overleden: 2 september 1985 te Heerenveen

1948, Zomerspelen XIV te London, Verenigd Koninkrijk
Sport: voetbal
Onderdeel: herenteam
Prestatie: in de eerste ronde uitgeschakeld

Abe Lenstra is nooit kampioen van Nederland geweest. De geniale Friese voetballer was er in 1950 heel dicht bij toen hij met Enschede een kampioenswedstrijd tegen DOS uit Utrecht speelde én verloor. Lenstra is wél de man van de meest legendarische clubvoetbalwedstrijd uit de Nederlandse geschiedenis: Heerenveen-Ajax in 1950. Een half uur voor tijd stond Ajax met 5-1 voor, maar verloor toch met 6-5. Dankzij Lenstra, die was beledigd door Ajacied Joop Stoffelen. In 1995 werd er zelfs een toneelstuk gemaakt van deze wedstrijd!

Bekijk hier Abe, Fries Wonder, een Studio Sport Document uit 2004 over Abe Lenstra:



Al op zijn zestiende speelde Lenstra in het eerste van Heerenveen en in 1940 debuteerde hij in Oranje. Hij scoorde meteen tegen Luxemburg, hoewel Oranje verloor. Negentien jaar lang speelde hij in het Nederlands Elftal, wat een record is. Niet onafgebroken trouwens, omdat er van 1940 tot en met 1946 geen interlands werden gespeeld wegens de oorlog én vanwege het hoekige karakter van de Fries. Hij miste namelijk veel interlands door ruzies met de KNVB . Ook had de Fries vliegangst – net als Dennis Bergkamp enkele decennia later. In 1949 ging Lenstra met de trein naar Scandinavië om daar een interland te spelen, waar de rest van het elftal in het vliegtuig stapte.

Lenstra deed één keer mee aan de Olympische Spelen: in 1948 in Londen. Een fijne plek voor de Fries, want zo kon hij tenminste met de boot. Ondanks de aanwezigheid van spelers als Faas Wilkes, Piet Kraak, Kees Rijvers en met name Lenstra zelf werd Oranje toch al in de eerste wedstrijd uitgeschakeld door thuisland Groot-Brittannië. Met een kwalificatiewedstrijd tegen Ierland is hij zo tot twee Olympische wedstrijden gekomen. De enorme verwachtingen vooraf waren zo heel snel weer voorbij, maar gelukkig kwam er later ook nog een Amsterdamse mevrouw in de atletiekbaan, die aan alle ellende een einde maakte.

Eind jaren veertig, begin jaren vijftig vertrokken veel Nederlandse spelers naar het buitenland voor een professionele carrière, maar Lenstra bleef altijd in Nederland. Aanbiedingen van internationale clubs legde hij naast zich neer. Hij liet zich niet gek maken door bedragen, die opliepen tot honderdduizend gulden, een fortuin in die tijd.

In 1977 kwam hij na een hersenbloeding in een rolstoel terecht. Zeven jaar later is hij overleden.

Over Lenstra schreef Nico Scheepmaker het prachtige gedicht:

In de naam
Van de vader
De zoon
En de heilige geest
Abe


Bronnen:

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Erfgoed voetbal 1952

De accreditatie van voetballer Joop Odenthal behoort tot het sporterfgoed van NOC*NSF.

#Sporthistorie