Marianne Timmer met FBK Award 200x150Joop ZoetemelkFoto: ANP
FBK Carrièreprijs

Ereprijs voor de grootste Nederlandse sporters

2008

Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Marianne Timmer met FBK Award 300x200Marianne Timmer

Om de allergrootste sportlegendes uit de Nederlandse geschiedenis te eren, is de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ingesteld. Sporters die hiervoor in aanmerking komen hebben een aansprekende sportcarrière achter de rug met prijzen op Europese- en wereldkampioenschappen, op Olympische dan wel Paralympische Spelen. Hun uitstraling is internationaal en aansprekend op meerdere terreinen.

Na het overlijden van de legendarische atlete Fanny Blankers-Koen op 25 januari 2004 wilde het bestuur van NOC*NSF de naam van Fanny voor altijd verbinden met de sport. Uiteindelijk resulteerde dit in de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Karin Beek creëerde van Fanny een beeld als hordenloopster om zo uiting te geven aan de horden die Fanny ook in haar normale leven heeft overwonnen. De namen van de prijswinnaars zullen op de sokkel van het beeld worden gegraveerd. De winnaars krijgen zelf een persoonlijke penning als blijvende trofee.

Om een achterstand in te halen heeft NOC*NSF bij de eerste uitreiking direct vijf ex-sporters tegelijk de prijs toegekend. Dit gebeurde op 9 december 2005 tijdens wereldbekerwedstrijden schaatsen in Turijn, door de toenmalige voorzitter van NOC*NSF, Erica Terpstra. Hierna wordt er steeds één sporter gekozen. Vanaf dat moment zal de jury ook gevormd worden door deze vijf sporters. Na ieder jaar zal telkens de oudste worden vervangen door de nieuwe winnaar. Voor 2005 bestond de jury uit een vijftal voormalige chefs de mission, waaronder voorzitter Wim Cornelis.

De kandidaten worden voorgedragen door de georganiseerde sport en moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:

- De atleet heeft de Nederlandse nationaliteit;
- De atleet heeft het eind van de actieve sportcarrière bereikt of is ouder dan 40 jaar;
- De atleet wordt op basis van sportprestaties gewaardeerd, waarbij nationale en internationale uitstraling van belang is.

Winnaars:

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.