17-05-2018 Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen

AMSTERDAM - In het Olympisch Stadion in Amsterdam is vandaag het boek Amsterdam 1928. Het onbekende verhaal van de Nederlandse Olympische Spelen gepresenteerd. Auteur Jurryt van de Vooren vertelt in 28 sportverhalen over de invloed van de Olympsiche Spelen in 1928 op Nederland. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis nam het eerste exemplaar in ontvangst.

 

Het onbekende verhaal van de NL OS 300x200

Hoewel de Tweede Kamer niet wilde meebetalen aan het ‘heidensch’ sportfestijn, werden de eerste en enige Olympische Spelen in Nederland, mede dankzij een grote publieksactie, een enorm succes. Tijdens een bijeenkomst in het Olympisch Stadion, enkele maanden later, keken de organisatoren dan ook tevreden terug tijdens de onthulling van een gedenksteen. In een holle ruimte achter die steen werd een oorkonde bevestigd, als boodschap voor de toekomst: ‘Een herinnering aan de schoone en groote dagen toen Hollandsche sportmenschen den naam van ons land door de wereld lieten schallen.’

Jurryt van de Vooren ontdekte deze oorkonde 84 jaar later tussen de bakstenen. In Amsterdam 1928 kijkt hij in 28 onvergetelijke sportverhalen terug op de Olympische Spelen in Nederland. Deze Spelen hebben op de gekste plekken hun sporen achtergelaten. Zo zullen maar weinig mensen weten dat het parkeerbord tijdens de openingsceremonie van 1928 is geïntroduceerd – waarna het de hele wereld is overgegaan.

Deel dit via:

#Sporthistorie