Olympisch sporterfgoed

In meer dan honderd jaar heeft NOC*NSF, en voorheen het Nederlandsch Olympisch Comité, een uiterst boeiende collectie Olympisch sporterfgoed opgebouwd. Medailles, kleding, foto's, oorkondes: het zijn voorwerpen die gezamenlijk het verhaal vertellen van de Nederlandse Olympische en Paralympische sport.

Op deze website vindt u talloze verhalen, foto's en videomateriaal uit de sportieve geschiedenis van Nederland, waarbij een belangrijke plaats is ingeruimd voor het sporterfgoed.

Wilt u nu al alle Nederlandse deelnemers aan alle Olympische Spelen op kunnen zoeken? Kijk dan in onze deelnemersfinder.

Het Sportboek, de mooiste sportverhalen

Van 12 november 2016 tot en met 5 februari 2017 in Museum Meermanno in Den Haag.

Nieuws

 • 20-01-2017 Voormalig NOC-bestuurslid Ruud Frese overleden
  AMSTERDAM – Voormalig NOC-bestuurslid Ruud Frese is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Hij was al enige tijd ziek. Frese was van 1979 tot 1989 secretaris-penningmeester en na zijn aftred...
  Lees meer
 • 31-12-2016 In januari vier keer Andere Tijden Sport
  HILVERSUM - Met de winterserie begint het tiende seizoen van Andere Tijden Sport, gemaakt door de NOS en de NTR (die vanaf dit seizoen de plaats inneemt van de VPRO).
  Lees meer
 • 22-12-2016 Ook een Jaap Eden voor Kees Verkerk
  AMSTERDAM - Oud-schaatser Kees Verkerk heeft alsnog een beeldje gekregen voor zijn Sportman van het Jaar-titels. In de jaren dat hij werd onderscheiden (1966 en 1967) werd de Jaap Eden nog niet uitger...
  Lees meer

Gisteren het meest bekeken

Keuze van de redactie

 • Andere Tijden Sport
  Kees Verkerk Ard Schenk 280x273

  In januari zijn er weer vier afleveringen van Andere Tijden Sport.

 • Melbourne 1956
  Telegram_van_het_NOC 280x120

  Op 22 november jl. was het zestig jaar geleden dat de Olympische Spelen in Melbourne begonnen. Nederland ontbrak vanwege een boycot.

 • Schaatsenrijders
  Johan van Hell, Schaatsrijders, 1919, Collectie Petit Palais, Musée d'Art Moderne, Geneve 300x286

  Het schilderij Schaatsenrijders, waarmee Johan van Hell in 1924 brons won op de Olympische Spelen in Parijs, is nu te zien in Nederland.

Deel dit via: