Olympisch sporterfgoed

In meer dan honderd jaar heeft NOC*NSF, en voorheen het Nederlandsch Olympisch Comité, een uiterst boeiende collectie Olympisch sporterfgoed opgebouwd. Medailles, kleding, foto's, oorkondes: het zijn voorwerpen die gezamenlijk het verhaal vertellen van de Nederlandse Olympische en Paralympische sport.

Op deze website vindt u talloze verhalen, foto's en videomateriaal uit de sportieve geschiedenis van Nederland, waarbij een belangrijke plaats is ingeruimd voor het sporterfgoed.

Wilt u nu al alle Nederlandse deelnemers aan alle Olympische Spelen op kunnen zoeken? Kijk dan in onze deelnemersfinder.

Het Sportboek, de mooiste sportverhalen

Van 12 november 2016 tot en met 5 februari 2017 in Museum Meermanno in Den Haag.

Nieuws

Gisteren het meest bekeken

Keuze van de redactie

 • Oorkonde
  Oorkonde vrije Hongaarse sporters 280

  Het NOC kreeg een oorkonde van de 'vrije Hongaarse sporters' naar aanleiding van het terugtrekken van de Nederlandse ploeg van de Olympische Spelen in Melbourne na de Russische inval in Hongarije in 1956.

 • Melbourne 1956
  Telegram_van_het_NOC 280x120

  Op 22 november jl. was het zestig jaar geleden dat de Olympische Spelen in Melbourne begonnen. Nederland ontbrak vanwege een boycot.

 • Schaatsenrijders
  Johan van Hell, Schaatsrijders, 1919, Collectie Petit Palais, Musée d'Art Moderne, Geneve 300x286

  Het schilderij Schaatsenrijders, waarmee Johan van Hell in 1924 brons won op de Olympische Spelen in Parijs, is nu te zien in Nederland.

Deel dit via: