14-02-2019 Honderdste geboortedag Rie Mastenbroek herdacht

ROTTERDAM - Zaterdag 16 februari wordt de honderdste geboortedag herdacht van Olympisch zwemkampioene Rie Mastenbroek. Dat gebeurt met een jaarlijks terugkerend zwemevenement voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar in het nieuwe zwemcentrum Rotterdam. Dit jaar heet het evenement nog 100 jaar Rie Mastenbroek, vanaf 2020 wordt dat de Rie Mastenbroek Memorial. 

Rie Mastenbroek geƫmotioneerd 200x300Rie Mastenbroek op de Spelen van BerlijnFotocollectie ANEFO

Dinsdag 26 februari a.s. is het honderd jaar geleden dat Mastenbroek in Rotterdam werd geboren. Rond haar elfde werd haar talent ontdekt door zwemtrainster Ma Braun, die in 1928 haar dochter Marie ”Zus” Braun naar het goud had geleid op de 100 meter rugslag op de Olympische Spelen in Amsterdam.

Het talent Rie Mastenbroek ontwikkelde zich stormachtig. Tijdens de Europese kampioenschappen in 1934 in Maagdenburg won ze drie afstanden. Twee jaar later, tijdens de Olympische Spelen van Berlijn, vestigde Mastenbroek definitief haar naam. Als zeventienjarige won ze driemaal goud: op de 100m vrije slag, de 400m vrije slag en 4 x 100m vrije slag. Op de 100m rugslag veroverde ze het zilver. Dat was een tot dan toe niet eerder vertoonde prestatie, wat voor de pers reden was haar te kronen tot de ’keizerin van Berlijn’.

Enkele maanden na de Olympische Spelen in Berlijn kreeg Mastenbroek een conflict met Ma Braun. Het betekende het einde van haar sportloopbaan. Ze stopte met trainen en ging aan de slag als zwemlerares.

Rie Mastenbroek overleed op 6 november 2003 op 84-jarige leeftijd te Rotterdam. Internationaal kreeg ze volop erkenning voor haar prestaties, maar in Nederland is ze altijd ondergewaardeerd gebleven. Met de jaarlijks terugkerende Rie Mastenbroek Memorial wil de Stichting Rotterdamse Sporticonen daar verandering in brengen. Bij de officiële opening van 100 jaar Rie Mastenbroek wordt stilgestaan bij een ‘unieke Rotterdamse sportvrouw, die veel minder eer kreeg toegezwaaid dan ze feitelijk verdiende’.

Kijk voor meer informatie over de memorial op www.riemastenbroek100.nl

Deel dit via:

Erfgoed zwemploeg 1936

Het Olympisch diploma van de estefettezwemsters uit 1936 behoort tot het sporterfgoed van NOC*NSF.

Medaille Rie Mastenbroek

Een van de medailles die Rie Mastenbroek won in Berlijn, behoort tot het sporterfgoed van NOC*NSF.