10-12-2017 NOC*NSF bedroefd om overlijden Olympisch historicus Ton Bijkerk

ARNHEM – Met grote verslagenheid heeft NOC*NSF vernomen dat Olympisch historicus Ton Bijkerk donderdag op 86-jarige leeftijd is overleden. Bijkerk heeft onder meer alle Nederlandse Olympische sporters in kaart gebracht en was jarenlang secretaris van de International Society of Olympic Historians. Voor zijn verdiensten kreeg hij in 2011 de erepenning van NOC*NSF. NOC*NSF wenst de nabestaanden veel sterkte met het verlies.

Ton Bijkerk fakkelloop 300x200Ton Bijkerk met de Olympische fakkel in 2004

Andre Bolhuis, voorzitter van NOC*NSF: “In Ton Bijkerk verliezen we een uniek mens en een groot Olympisch supporter. Zijn parate kennis over letterlijk alle Nederlandse deelnemers aan alle moderne Olympische Spelen was niet te evenaren. Ton laat ons met zijn boeken onder de titel Olympisch Oranje een onuitputtelijk Olympisch dossier na. Op ons rust nu de dure plicht om zijn werk voort te zetten. Ik wens zijn  familie en vrienden veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.”

Bijkerk - geboren in 1931 in Nederlands Indië – speelde eind jaren veertig als zwemmer en waterpoloër bij het Haarlemse HVGB. Als rugslagspecialist behaalde hij zelfs de nationale selectie. Hij moest zijn zwemcarrière voortijdig afbreken toen hij in dienst trad bij de Koninklijke Marine.

Als sportliefhebber kocht hij in 1960 het Duitse boek ’60 Jahre Olympische Spiele’ van Dr. Ferenc Mezö, destijds lid van het IOC. Tot zijn verbazing las hij dat er in 1900 al Nederlanders hadden meegedaan aan de Olympische Spelen in Parijs. En dat ze daar ook al prijzen hadden gewonnen. Bij het Nederlandsch Olympisch Comité wist men daar niets van. De deelnemers werden begin vorige eeuw uitgezonden onder verantwoordelijkheid van de betreffende bonden. Een nationaal Olympisch comité had Nederland toen nog niet.

Het was voor Bijkerk het startsein van een zoektocht naar de achtergronden van alle Nederlanders die ooit hebben meegedaan aan de Olympische Spelen. Een uit de hand gelopen hobby die meer dan vijftig jaar zou duren. Het resultaat, de uitslagen en personalia van meer dan 2.700 Nederlandse sporters, is gepubliceerd in het boek Olympisch Oranje, dat in 2012 in de derde druk verscheen. Daarnaast voerde hij alle persoonsgegevens in een database in, die hij inmiddels ter beschikking heeft gesteld aan NOC*NSF. Behalve Nederland heeft alleen Noorwegen alle gegevens van zijn Olympische deelnemers gedocumenteerd.

Ton Bijkerk was in 1991 mede-oprichter van de International Society of Olympic Historians, een internationale organisatie die als doel heeft de Olympische waarden en de Olympische Spelen te bestuderen en te promoten. Tot en met 2016 was hij secretaris-generaal. Als blijk van verdienste kreeg hij in 2001 uit handen van IOC lid Anton Geesink de Olympic Order in zilver, de hoogste onderscheiding van het IOC.

Naast historicus was Ton Bijkerk een groot verzamelaar van Olympische memorabilia. Zijn verzameling vormde jarenlang de basis van het Nederlands Sportmuseum Olympion in Lelystad. Zo’n 3.500 Olympische boeken deed hij in 2016 over aan de Hogeschool van Amsterdam De HvA wil zijn collectie op termijn laten uitgroeien tot een Olympisch studiecentrum, waarbinnen alle onderwijs- en onderzoeksactiviteiten op het gebied van de Olympische Spelen worden gebundeld.

Lees hier een portret dat waterpolo.nl eerder dit jaar maakte van Ton Bijkerk.

Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.