21-12-2016 Olympisch kampioenen onthullen vernieuwde Wall of Fame

AMSTERDAM - Zeven Olympisch kampioenen hebben vanmiddag in het Olympisch Stadion in Amsterdam de plaquette onthuld met daarop de namen van de gouden medaillewinnaars van de Olympische Spelen Rio 2016.

Wall  of Fame 300x200

Sanne Wevers, Sharon van Rouwendaal, Ferry Weertman, Elis Ligtlee, Anna van der Breggen, Maaike Head en Ilse Paulis onthulden de plaquette met daarop hun naam.

De Wall of Fame bevindt zich in de Marathonpoort. Meer dan 200.000 sportliefhebbers betreden jaarlijks de hoofdingang van het Olympisch Stadion en passeren daarmee bijna een eeuw aan Olympische sportgeschiedenis: de namen van de Nederlandse gouden medaillewinnaars (van de Olympische Zomer- en Winterspelen) zijn namelijk ingegraveerd op de verlichte panelen.

De Wall of Fame dateert in oorspronkelijke vorm al van 1927; het Rotterdamsch Nieuwsblad schreef toen over een rondleiding door het stadion in aanbouw: ‘De marathontribune is thans reeds geheel gereed, behoudens de houten zitbanken en de bedekking der ijzeren overkapping. Onder de marathon-tribune bevindt zich de marathon-poort en in die poort zijn gedenksteenen aangebracht, waarin de namen zijn gebijteld (sic) van de Hollandsche overwinnaars in 1920 te Antwerpen en in 1924 te Parijs. Er is veel ruimte gelaten voor de overwinnaars van 1928. Moge die ruimte niet voor niets zijn gereserveerd!’

De plaquettes van toen hangen er nog steeds, aangevuld met alle latere kampioenen. In de vernieuwde eregalerij zijn ook de recente Olympisch kampioenen van de Olympische Spelen van Rio 2016 bijgeschreven. 

Deel dit via:

#Sporthistorie