03-12-2018 Oudste Nederlandse Olympiër Hans Maier overleden

DEN HAAG - Vanmorgen bereikte ons het droevige bericht dat Hans Maier donderdag in zijn woonplaats Den Haag is overleden. Hans Maier deed in 1936 als waterpoloër mee aan de Olympische Spelen in Berlijn. Met zijn leeftijd van 102 jaar was hij de oudste nog levende Nederlandse Olympiër. 

Hans Maier 300x200

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF: "Hans Maier was en bleef tot op zeer hoge leeftijd altijd een echte sportman. Vol overtuiging dat sport goed is voor de mens en vol interesse voor alle facetten van de sport. Wij zijn getroffen door zijn overlijden. Met hem is nu ook de laatste Nederlandse Olympiër die nog zelf naar de Spelen van Berlijn 1936 is geweest, overleden. NOC*NSF wenst zijn familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies." 

Hans Maier werd in 1916 geboren in Madioen, een stad op Java in het toenmalige Nederlands-Indië. Daar leerde hij zwemmen en waterpoloën bij de Malangse Zwemclub in Malang. In 1934 verhuisde hij naar Nederland, waar hij ging spelen voor de Amsterdamse zwemclub Het Y. Twee jaar later selecteerde waterpolobondscoach Frans Kuypers hem voor de Olympische Spelen in Berlijn.

Het zouden beladen Spelen worden. Nazi-Duitsland deed er alles aan om via perfecte accommodaties, uitgekiende public relations, een nauwgezette organisatie en opmerkelijke sportprestaties de wereld van zijn filosofie en kracht te overtuigen. De Nederlandse waterpoloërs hadden daar destijds weinig weet van. Kritische vragen stelde men pas later. “Het gekke is dat de ware aard van het Duitse regime op dat moment niet tot je doordrong”, verklaarde Maier jaren later. “We hadden natuurlijk alleen kranten en de radio om je te informeren. Bovendien had je verder naar het oosten die grote, duistere macht van de Sovjet-Unie. Hitler was tegen het communisme. Ik wil niet zeggen dat hij daarom in Nederland sympathie had, maar men was wel meer bevreesd voor het communisme. Dat we zelf ook slachtoffer van de nazi’s zouden worden hebben we nooit voorvoeld.”

Hans Maier woonde tot op hoge leeftijd op zichzelf in een appartement in Den Haag. Ook was hij tot zijn dood betrokken bij een website, www.humandutiesnetwork.com, waar gedebatteerd kan worden over de rechten én plichten van de mens als beheerder van onze planeet.

In 2016 publiceerde NOC*NSF op deze site een interview met Hans Maier, ter gelegenheid van zijn honderdste verjaardag. Daarin gaat hij uitgebreid in op zijn ervaringen tijdens de beladen Spelen in 1936. Lees hier het artikel.

Deel dit via:

Krant Sport OS1936-280x373
Het bewaarnummer van het blad Sport van 8 september 1936, met een uitgebreid verslag van de Olympische Spelen in Berlijn.