Pim Mulier Sportpionier 1900

Pim Mulier

Pim Mulier 200x300Pim Mulier
Naam: Mulier, Willem Johan Herman (Pim)
Geboren: 10 maart 1865 in Witmarsum
Overleden: 12 april 1954 in Den Haag

Pim Mulier is één van de grondleggers van de moderne sport in Nederland. Hij werd geboren op 10 maart 1865 in het Friese plaatsje Witmarsum en groeide op in een welgesteld gezin. Dat verhuisde toen hij twee jaar oud was naar Haarlem. Zijn vader richtte daar de Vereniging IJsclub voor Haarlem en Omstreken op. Hij stuurde Pim op 4-jarige leeftijd al het ijs op met zijn oudere broer Pieter en de huisknecht, om hem te leren schaatsen.

Van jongsafaan was Pim gefascineerd door sport. Hij sportte zelf veel en graag en ontwikkelde zich tot allroundsporter die zich in verschillende sporttakken onderscheidde zoals voetbal, tennis, schaatsen, atletiek en (ijs)hockey. Maar ook op het organisatorische en bestuurlijke vlak heeft hij talloze initiatieven genomen. Zijn initiatieven waren bepalend voor de tijd waarin de georganiseerde sport in opkomst kwam.

Als veertienjarige schooljongen was hij mede-oprichter van de oudste nu nog bestaande voetbalvereniging in Nederland: de inmiddels Koninklijke HFC. In 1889 werd hij de eerste voorzitter van de Nederlandse Atletiek en Voetbal Bond, de voorloper van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Toen de NVAB uiteenviel en alleen als voetbalbond (NVB) verder ging, richtte Mulier in 1896 de Nederlandse Athletiek Bond (NAB) op. Verder introduceerde Mulier het hockey in Nederland en was hij betrokken bij de oprichting van de Internationale Schaatsunie ISU, waarvan hij de eerste president was. Ook was hij enige tijd voorzitter van de Nederlandsche Cricketbond.

Daarnaast heeft Mulier veel betekend voor het organiseren van evenementen binnen verschillende sporten. De Elfstedentocht in Friesland en de Nijmeegse Vierdaagse zijn daar voorbeelden van. Ze behoren nu tot de grootste sportevenementen in ons land.

Toen de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding in 1908 als nationale overkoepelende sportorganisatie werd opgericht, was Pim Mulier als vertegenwoordiger van de sport daar eveneens bij betrokken. Volgens Mulier was het noodzakelijk dat er overkoepelende organisaties waren voor sporten, zodat dezelfde regels gehanteerd werden en er nationale en internationale wedstrijden gehouden konden worden.

Pim Muliers veelzijdigheid uitte zich niet alleen in de sport maar ook op andere terreinen. Als medeoprichter van het tijdschrift Het Sportblad schreef hij wedstrijdverslagen die uitblonken door levendigheid en achtergronden. Van zijn hand verschenen verder drie standaardwerken op sportgebied: Wintersport, Athletiek en Voetbal en Cricket.

Pim Mulier vertrok in 1899 naar Nederlands-Indië waar hij bijna vijf jaar hoofdredacteur van de Deli Courant was. Onder het pseudoniem Pim Pernel schreef hij reisverhalen, bellettrie en krantencolumns. Hij legde bij zijn Haagse villa een indrukwekkende tuin aan waar zelfs studenten uit Wageningen op af kwamen. Mulier was een fervent verzamelaar van antiek glas. Zijn uitgebreide collectie liet hij na aan het Haags Gemeente Museum.

Voor zijn verdiensten in de sport werden hem verschillende erefuncties toegekend en werd hij onderscheiden tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Pim Mulier overleed op 12 april 1954 op 89-jarige leeftijd in Den Haag.

Lees ook:

 

Bronnen:
  • pimmulier150.nl

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

Borstbeeld Pim Mulier

Bekijk een borstbeeld van Pim Mulier uit de collectie Sporterfgoed van NOC*NSF.