Ria Visser in Lake Placid ANP 200x150 1980-1984: Ria Visser Video Jongste Nederlandse medaillewinnares op Winterspelen 1980

Ria Visser

Ria Visser in Lake Placid ANP 300x200Ria Visser in Lake PlacidFoto: ANP
Naam: Visser, Adriana Johanna (Ria)
Geboren: 20 juli 1961 te Oud-Beijerland

1980, Winterspelen XIII te Lake Placid, Verenigde Staten
Sport: schaatsen
Onderdeel: 1500 meter
Medaille: zilver
Prestatie: tijd: 2 min. 12.35 sec.
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: gevallen

1984, Winterspelen XIV te Sarajevo, Joegoslavië
Sport: schaatsen
Onderdeel: 500 meter
Prestatie: dertigste plaats; tijd: 45.05 sec.
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: dertiende plaats; tijd: 2 min. 11.06 sec.
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: 25ste plaats; tijd 5 min. 14.80 sec.

Op een leeftijd van slechts achttien jaar en 209 dagen veroverde schaatsster Ria Visser een zilveren plak op de 1500 meter tijdens de Olympische Winterspelen in Lake Placid. Zij is daarmee nog altijd de jongste Nederlandse medaillewinnares op de Winterspelen.

In een rechtstreeks duel versloeg Visser de gedoodverfde favoriete, de Russische wereldkampioene Natalja Petroesjeva. De tijd van 2:12:35 werd alleen nog verbeterd door Annie Borckink. De Achterhoekse gold als een volkomen outsider en reed in weer en wind de race van haar leven. De Duitse Sabine Becker werd derde. Visser ervoer het als een teleurstelling dat zij uitgerekend achter een landgenote als tweede eindigde. Het tekende de verhouding tussen de twee schaatssters, tussen wie het al langere tijd niet boterde. Borckink verklaarde later dat zij de opgekropte frustratie die dit opleverde, gebruikte om in Lake Placid tot een topprestatie te komen.

Visser boekte daarna hoofdzakelijk nog successen op nationaal niveau. Internationaal bleven de grote prijzen uit, mede als gevolg van de opkomende Oost-Duitse vrouwen die, naar later bleek onder invloed van doping, het schaatsen in de jaren tachtig zouden beheersen. Bekijk hier een aflevering van Pauw uit november 2014, waarin Ria Visser spreekt over het dopinggebruik in de DDR. 

Na haar sportcarrière ging Visser in de journalistiek en werd ze onder meer schaatscommentator en –analyticus bij de NOS.

Bekijk hier een interview met Ria Visser over haar ervaringen in Lake Placid:


 
Bronnen:
  • NOC*NSF
  • Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
  • Beelden: NOC*NSF

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie