05-04-2017 Sportherdenking 2017 in teken van de zwemsport

AMSTERDAM - De Nationale Sportherdenking staat dit jaar in het teken van de zwemsport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vóór de oorlog waren de Nederlandse zwemvrouwen veruit de beste van de wereld, maar daarna was dat grotendeels voorbij. 

Kranslegging F en R de Boer 300x200Ronald en Frank de Boer bij de Sportherdenking in 2014Foto: ANP

Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij het Olympisch Stadion bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport.

De Nationale Sportherdenking staat stil bij de slachtoffers uit die tijd, waarbij ieder jaar een andere themasport wordt besproken in een brede context: welke rol speelde sport in het leven van mensen tijdens oorlogstijd? Hoe hielden verenigingen stand tijdens de oorlog, of werden complete verenigingen juist van de kaart geveegd? 

Eerder stond de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion al in het thema van de turnsport, de roeisport en de ontwikkelingen van Nederlandse voetbalverenigingen tijdens oorlogstijd.

Programma

10.30 uur: Ontvangst (Olympisch Stadion 2)

11.00 uur: Inhoudelijk programma over de zwemsport in de Tweede Wereldoorlog

12.30 uur: Herdenking bij Beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion

Het inhoudelijke programma staat onder leiding van sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Op de herdenking wordt onder meer gesproken door NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg.

Deel dit via:

Krant Sport OS1936-280x373
Het bewaarnummer van het blad Sport van 8 september 1936, met een uitgebreid verslag van de Olympische Spelen in Berlijn.