31-10-2016 Tentoonstelling ‘Het Sportboek. De mooiste sportverhalen’

DEN HAAG - Van 12 november 2016 tot 5 februari 2017 is in Museum Meermanno in Den Haag de tentoonstelling ‘Het sportboek. De mooiste sportverhalen’ te zien. De expositie toont de Nederlandse sportgeschiedenis aan de hand van honderden publicaties uit de collecties van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en objecten uit de collectie van NOC*NSF.

Expositie Het Sportboek 200x284

Veel boeken natuurlijk, maar ook andere topstukken. De fiets van Joop Zoetemelk en de schaatsen van Sjoukje Dijkstra. Zelfs het judopak van sporticoon Anton Geesink is te zien.

De schaak- en damcollectie van de KB is met zo’n 35.000 titels de op één na grootste van de wereld en herbergt topstukken van de vijftiende eeuw tot heden. De bezoeker kan ook een potje schaken aan de prachtige schaaktafel naar het ontwerp van de Russische kunstenaar Alexander Rodchenko.

Een middeleeuws handschrift
De oorsprong van de moderne sport is al te zien in kolf spelende figuren in een middeleeuws handschrift, een potje zestiende-eeuws tennis en imposante boeken voor zeventiende-eeuwse schermscholen.

Vanaf de negentiende eeuw wordt sport steeds meer ‘de belangrijkste bijzaak’. Ontelbare reglementen en handboeken zien het levenslicht, het bekende sigarettenmerk Van Nelle geeft zakboekjes uit om de voetbalcompetitie in bij te houden en jubileumboeken van verenigingen op elk niveau tonen de trots op het ‘eigen cluppie’.

Spanning en gevaar
Door spannende jongensboeken over sportiviteit en vriendschap, zoals de klassieker De AFC’ers maakt ook de jeugd kennis met de schoonheid van – in dit geval – het voetbal.

Dat niet iedereen zo enthousiast was over de toenemende populariteit van al die sportieve activiteiten bewijzen vurige brochures waarin sport als ‘besmettelijke zielsziekte’ wordt voorgesteld.

Helden
Sport is niets zonder zijn helden: het hele land leeft mee met sporters bij grote evenementen als de Olympische Spelen, het WK voetbal of de Elfstedentocht.

Zij maken met die ene seconde of die ene goal het verschil tussen eeuwige roem of totale deceptie. Honderden plaatjesboeken, biografieën, strips en tijdschriften bejubelen de coryfeeën uit de sportarena.

Deze tentoonstelling is de derde grote tentoonstelling op rij die de KB samen met Museum Meermanno | Huis van het boek organiseert na de tentoonstellingen over vogelboeken (2014) en kookboeken (2015). Zie ook: www.kb.nl of www.meermanno.nl.

Deel dit via:

Deelnemersfinder

In de deelnemersfinder kan je elke Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen terugvinden. Ook kun je zien op welke discipline deze sporter meedeed en of hij/zij een medaille won.