Wim Ruska 200x150 1972: Wim Ruska Video Uitzonderlijke prestatie overschaduwd door aanslag 1972

Wim Ruska

Wim Ruska 300x200Wim Ruska op de schoudersFoto: ANP
Naam: Ruska, Willem (Wim)
Geboren: 29 augustus 1940 te Amsterdam
Overleden: 14 februari 2015 te Hoorn

1972, Zomerspelen XX te München, West-Duitsland
Sport: judo
Onderdeel: zwaargewicht
Prestatie: goud, winst op Klaus Glahn (BRD)
Onderdeel: alle categorieën
Prestatie: goud, winst op Vitali Kusnezov (URS)

De judoka Wim Ruska won op de Olympische Spelen 1972 in München zowel het goud in de zwaargewicht-klasse als in de open klasse. Deze laatste categorie was in 1984 voor het laatst Olympisch, zodat het tegenwoordig voor een judoka niet meer mogelijk is om op dezelfde Spelen twee medailles te halen.

Bekijk beelden van Ruska's finales in München:

Dat maakt de prestatie van de Amsterdammer des te uitzonderlijker. Toch is zijn dubbelslag altijd ondergewaardeerd. Deze successen zijn altijd overschaduwd door de bloedige Palestijnse aanslag op de Israëlische delegatie. Ruska had op dat moment zijn eerste gouden plak al verdiend. Maar waar vele atleten vol afschuw het Olympisch dorp verlieten, ging Ruska op voor zijn tweede medaille. Hij hield zich niet bezig met politiek en had er bovendien jarenlang voor getraind. Bovendien kon hij met twee medailles definitief uit de schaduw treden van die andere Nederlandse judogrootheid, Anton Geesink.

Na de Spelen van München beëindigde Ruska zijn actieve loopbaan. Hij werd uitsmijter op de Wallen in Amsterdam en daarna begon hij een café in Wormerveer. In 2001 kreeg Ruska een herseninfarct, wat hem deels lichamelijk gehandicapt maakte en zijn spraakvermogen aangetastte. In 2013 werd Ruska door de Internationale Judo Federatie (IJF) opgenomen in de Hall of Fame. Twee jaar later overleed hij.

Ruska speelt ook een rol in de roman Bonita Avenue van Peter Buwalda. In 2011 verscheen de biografie Ruska, met als ondertitel Triomf en tragiek van een judokampioen. Bekijk een reportage van NOS Studio Sport over de verschijning van het boek, geschreven door Wim Koesen:

Meer over Wim Ruska: www.wimruska.nl  

Lees ook:

Bronnen:

  • Statistische gegevens: Ons Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
  • Kroniek Olympische Spelen (Elsevier, 1987)
  • Foto: ANP
  • Beelden: NOS

Reageer op dit bericht

Naam
E-mail
Reactie
Deel dit via:

#Sporthistorie